Noorwegen De achtertuin van Stavanger

Op 20 km van Stavanger dringt het Lysefjord diep het gebergte in, dat bestaat uit een uitgestrekte, op veel plaatsen sterk geaccidenteerde hoogvlakte. Aan de oevers van het fjord liggen duizelingwekkende, loodrechte wanden, waarvan de Preikestolen en Kjerag de bekendste zijn. Het is een ruig, gevariëerd gebied dat door het uitgebreide netwerk van berghutten bijzonder geschikt is voor het maken van een huttentocht. Tijdens deze reis zal je zien dat dit deel van Noorwegen ten onrechte niet zo bekend is.

Vanaf Stavanger gaan we met de boot en de bus naar het beginpunt van de tocht. Tijdens de Wandelen in Noorwegenkorte inloopdag gaan we door een in het fjord uitkomend dal naar de eerste onbemande berghut. Er zullen de komende dagen nog vele vergelijkbare hutten volgen. Het terrein verandert voortdurend van wijds met verrassende uitzichten naar ruig en besloten. Aan het eind van de eerste week wordt een dag rust genomen, wellicht aanleiding om zonder bepakking een nabijgelegen top te bedwingen.

Vervolgens zakken we af naar het zuiden en krijgen we bij Kjerag een adembenemend uitzicht op het zo’n 1000 m lager liggende Lysefjord. Via een stuk minder steile route dalen we al die meters af naar Lysebotn, een nederzetting aan het eind van het fjord. Van hieruit Wandelen in Noorwegenvaart de veerboot onderlangs Kjerag naar de boerderij Bratteli. Daar begint een pad dat naar de beroemde Preikestolen leidt. Dit rotsplateau is een stuk lager dan Kjerag, maar met zo’n 600 m boven het Lysefjord toch altijd nog erg indrukwekkend. Vanaf de Preikestolen is het niet ver meer naar Stavanger, het eindpunt van de reis.