IJsland Elfen en verdronken rivieren

De rivier Jökulsá á Brú ontspringt aan de noordoostrand van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het afdammen van de rivier voor een enorm groot en zeer omstreden waterkrachtprojekt. In 2005 is het voor het laatst mogelijk om het gebied in nog redelijk ongeschonden staat te zien. Met name de diepe canyon van de rivier is een bezoek meer dan waard, evenals het gebied rond de berg Snæfell en de rand van de Vatnajökull. In combinatie met een rugzaktrekking door de prachtige oostelijke fjorden is dit een bijzondere reis naar een weinig bezocht deel van IJsland.

DyrfjöllVia de zuid- en de oostkust rijden we naar de plaats Egilsstaðir, de spil tijdens deze reis. De lange busrit is allerminst saai omdat door een grote variatie aan landschappen wordt gereden. Je krijgt een goede indruk wat IJsland aan kliffen, watervallen, gletsjers, enorme zandvlaktes en fjorden heeft te bieden. Onderweg wordt onder andere een stop gemaakt bij het beroemde ijsbergenmeer. Na het doen van de laatste inkopen gaan we op pad voor de eerste wandeltocht. Die voert ons in vier dagen tijd door een van de mooiste delen van de oostfjorden. Bizarre bergen, vredige dalen en de nabije kust bepalen het landschap. Dit is het land van de elfen, die volgens de plaatselijk bevolking in veel van de rotsen en bergen wonen.

HafrahvammargljúfurNa een rustdag trekken we het binnenland in. Vanaf de warme bronnen bij Laugarfell lopen we naar de Snæfell, een van de hoogste bergen van het land. De route loopt op enkele kilometers afstand van de machtige Vatnajökull-gletsjer die de hele horizon domineert. Door wijdser wordend terrein gaat de tocht verder naar het dal van de Jökulsá á Brú. We steken deze enorme gletsjerrivier per brug over en gaan dan naar de plaats waar de dam in de rivier wordt gebouwd. Na de dam stroomt de rivier door een van de indrukwekkendste canyons van IJsland die dus gelukkig niet onder water verdwijnt. We volgen de canyon een heel eind en buigen dan af naar Laugarvellir. In de warme bronnen daar kan heerlijk worden gebaad. De laatste anderhalve dag volgen we de Jökulsá á Brú nog een stuk stroomafwaarts, waarna we per bus teruggaan naar Egilsstaðir. Een vlucht naar Reykjavík – dwars over het binnenland – sluit deze reis op spectaculaire wijze af.