Ierland Connemara

De streek Connemara vormt het hart van west-Ierland. Een land van ruige bergen, uitgestrekte hoogvenen, meren en een mooie kust. De buitengewoon vriendelijke mensen die in dit dunbevolkte gebied wonen hebben hun tradities tot op de dag van vandaag goed weten te behouden. Er wordt nog volop gaelic gesproken en volksmuziek gemaakt, en bovenal is het jachtige leven hier nog niet doorgedrongen. Tijdens deze reis bezoeken we diverse delen van Connemara. Veel paden zijn er niet, waardoor we vaak zelf onze route moeten bepalen. Deze rugzaktrekking zal onder andere langs kusten en over toppen en bergruggen voeren. We zullen de meeste nachten wildkamperen en staan enkele nachten op een camping.

De tocht begint in Oughterard, het startpunt van de Western Way. Deze langeafstandsroute is de eerste dag onze leidraad en de volgende dagen zullen we hem nog enkele keren tegenkomen. De tweede dag trekken we de Maumturk Mountains in. We volgen een van de bergruggen, dalen een stuk af om te kamperen en komen uiteindelijk aan in Leenaun. Dit plaatsje ligt aan Killary Harbour, een langgerekte, fjordachtige zeearm die we tot aan de monding volgen. Iets verderop ligt Renvyle, een plaatsje waar we twee nachten op een camping zullen staan.

Na de rustdag trekken we het binnenland weer in. Aan de rand van Connemara National Park ligt het landhuis Kylemore Abbey. De taart die je hier kunt kopen is fameus. Wat extra energie is niet weg, want hierna begint het echte werk. We trekken de Twelve Bins in, het Huizen in Connemara, Ierlandbergachtige hart van Connemara. De door ruggen met elkaar verbonden toppen staan garant voor een wandelervaring die diepe indruk zal maken.
Na deze inspanning doen we het wat rustiger aan. We doorkruisen eerst Roundstone Bog, een van de mooiste hoogveengebieden van Ierland. Tenslotte wordt een bezoek gebracht aan het door baaien en eilandjes omringde schiereiland ten westen van Ballyconneely.