Kenmerken van de rugzaktrekkings

De georganiseerde reizen die De Reismaker aanbiedt hebben een aantal specifieke kenmerken die in combinatie met elkaar een unieke formule opleveren.

Groepsgrootte. De groepen bestaan uit minimaal 2 of 3 en maximaal 7 deelnemers en 1 reisleider. Ten opzichte van grotere groepen heeft dit meerdere voordelen: de natuurbeleving is veel intenser, we leren elkaar snel kennen en als het goed is ontstaat er een hechte groep, we zijn veel flexibeler, we hoeven minder lang op elkaar te wachten en het vinden van een plek om te kamperen is eenvoudiger.

Bestemmingen. Standaardbestemmingen en standaardroutes worden zoveel mogelijk vermeden, want daarbuiten is ook heel veel prachtigs te zien. In veel gevallen verlaten we de gemarkeerde paden en zoeken we met behulp van kaart en kompas ons eigen avontuur op.

Wisselend programma. Het programma bestaat niet elk jaar uit dezelfde reizen. Er wordt naar gestreefd om regelmatig andere gebieden te bezoeken. Wordt een gebied in een ander jaar nogmaals bezocht, dan zal op basis van de eerdere ervaringen zo mogelijk een andere route worden gevolgd. Elke reis heeft zodoende een uniek karakter. Het betekent echter niet dat we ons in een ongewis avontuur storten. De Reismaker zal de reis grondig voorbereiden en er zorg voor dragen dat alles zo goed mogelijk verloopt. Onverwachte gebeurtenissen en obstakels zijn echter niet altijd te vermijden en vragen van jouw als deelnemer een flexibele opstelling. Het is tenslotte een avontuurlijke reis!

Rugzaktrekkings. De Reismaker richt zich speciaal op rugzaktrekkings. Het kenmerk van een rugzaktrekking is dat alle bagage zelf op de rug wordt meegenomen, inclusief een deel of al het eten dat voor de tocht nodig is. Bij enkele van de tochten zal gebruik worden gemaakt van een depot, waar een deel van de bagage wordt achtergelaten.
In veel gevallen zal er worden gekampeerd: zo mogelijk in het wild, maar ook op campings. Tijdens sommige kampeertrekkings wordt een enkele keer overnacht in een berghut, hostel of andere accomodatie.

Tijdens enkele reizen wordt uitsluitend in berghutten, hostels, B&B’s en vergelijkbare accomodaties overnacht. Ook voor deze tochten geldt dat er geen sprake is van bagagevervoer: je neemt de bagage zelf mee in de – in dit geval redelijk kleine – rugzak.

Het grote voordeel van een rugzaktrekking is dat we kunnen gaan en staan waar we willen en dat we echt buiten de bewoonde wereld kunnen komen. En wat is er nou mooier dan ergens op een prachtig plekje in de vrije natuur de tent op te zetten of te overnachten in een hut die niet bereikbaar is voor auto’s? En met een goede rugzak, die goed is afgesteld en ingepakt, goede schoenen, wat training en de juiste instelling is het een stuk minder zwaar dan de meeste mensen denken.

Invloed. Een laatste kenmerk van de reizen is dat een deelnemer zeer grote invloed kan uitoefenen op het totale reisprogramma en de verdere invulling van een reis. De Reismaker doet voorstellen in de vorm van bestemmingen, data en type reis, en jij kunt daarop reageren. Daarnaast is het mogelijk om zelf met ideeën te komen. Zo komen we uiteindelijk tot een programma waarin optimaal rekening wordt gehouden met de wensen van de reizigers.

Hopelijk spreekt dit bijzondere concept je aan en zal je besluiten om met De Reismaker op reis te gaan!